In life, ALLAH doesn't give you the person you want, instead he gives you the person you need... to love you... hurt you and teach you the real meaning of life... =)

Saturday, August 21, 2010

hari ini dalam sejarah

Okay, the story begins like this...

Dah lama saya mengidam nak makan cucur manis. Tak tahu kenapa terbayang2 je cucur manis yang mama buat dulu.

So, arini sebagai salah satu juadah berbuka puasa saya cuba2 la masak sendiri cucur manis tu mengikut resipi yang mama saya ajar. Actually, bukannya susah pun nak buat cucur tu cuma selalunya mama yang buatkan jadi bila dah duduk jauh ni kena la pandai berdikari sendiri sebab sebelum ni taw makan jer...

Macam biasalah masukkan tepung gandum, air, sedikit serbuk bikarbonat, sedikit santan, garam dan gula secukup rasa.

Rasanya dah betul dah sukatan bahan2 yang saya masukkan tu tapi tak tahu kenapa adunan tu jadi semacam jer. Tak macam yang saya biasa tengok. Pelik...

Okay, guess what?

Saya tertukar plastik tepung gandum dengan tepung beras. Patutla makin banyak tepung yang saya masukkan makin cair adunan tu. Tapi sebab tak nak membazir saya goreng jugak cucur tu walaupun rupa tak berapa nak menjadi. Saya frust menonggeng...=(


Tadaaa! Housemate cakap rasa dah sedap cuma rupa je tak berapa nak menjadi. Maybe ayat nak sedapkan hati saya yang lara...=(


* Moral of the story: Lain kali baca dulu label kat plastik tu jangan main redah jer yer cik eziey... Terbantut selera nak makan...

5 comments:

Siti Nur Azlinda Suhada said...

ko lupa nak masukkan telur
bg adunan tu lembut
pastu bubuh susu cair sikit kasi rasa lemak berkrim
hehehe

Alynna said...

saya mengikut resipi my dear mama...=)

Siti Nur Azlinda Suhada said...

i pun ikut resepi mama gak...
maybe mama t'lupa mention..
eh, susu pekat, bukan susu cair...
hehehe

Azrin Kamaludin said...

xsia2 sue amk hotel kan..
dah pandai bab masak memasak nie..
hehe! bile nk masak utk ina nie?

Alynna said...

ehehe...
bolehla sikit2...
anytime for u dear...
jemputlah ke rumah...
^_^